Motivatie om het onbekende te veroveren

We hebben het allemaal nodig om bepaalde stappen in het leven te zetten. Natuurlijk spreken we hier over motivatie. Maar wat is precies motivatie? Er zijn grofweg twee soorten motivatie te noemen: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Het verschil tussen deze vormen is dat de eerste uit ons zelf komt en de tweede berust op externe factoren. Een kind dat gaat lezen uit nieuwsgierigheid is intrinsiek gemotiveerd, een kind dat niet uit zichzelf gaat lezen maar alleen hiertoe overgaat wanneer het als beloning voor elk uitgelezen boek een zaksnoep krijgt, is extrinsieke gemotiveerd. Soms is het onderscheid tussen de twee lastig te scheiden, want in de psychologie (zelfbeschikkingstheorie) stelt men dat wanneer je iets doet om een doel in de toekomst te behalen, dit dan ook onder de intrinsieke motivatie valt. We gaan in deze tekst uit van het begrip motivatie in de algemene zin van het woord: ‘de reden dat iemand iets wil of doet’. 

Inspiratie en motivatie krijgen 

Er moet een idee zijn dat jou in beweging brengt. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een leuke nieuwe stijl om je woning in onder te dompelen. Ook in de kunsten hebben mensen de kracht van inspirerende motivatie ervaren. Een geluid, een stuk tekst of een schilderij kan al weer aanleiding zijn voor een nieuw kunstwerk. Misschien denk je wel: ‘eens kijken of dat mij lukt, of: dat kan ik beter’. Je wilt graag iets voortbrengen omdat je dit als een doel beschouwd of je wilt graag iets van je ideeën en gevoelens uitdragen middels de kunst. Het begint dus allemaal met een inspirerend idee en een positief en enthousiast gevoel. 

Enthousiast blijven (doorgaan) 

Ook mensen die enthousiast beginnen aan een project en schijnbaar niet te stoppen zijn, kunnen uiteindelijk ten prooi vallen aan de interne of externe criticus die wel eens even zal zeggen wat er allemaal wel of niet deugt aan een idee of project dat de titel work in progress draagt. Niet altijd zijn ze een goede invloed die critici. En eigenlijk zou je je er helemaal niets van aan hoeven te trekken, en wel om de volgende redenen: 

Ik kan alles aan

Hoe vaak horen we niet van onszelf wat er allemaal niet deugt aan een project, idee of voorlopige uitwerking. Mensen maken zichzelf wijs: ‘dat kun je niet, dat lukt nooit’. Totaal onwaar natuurlijk. Waarom verander je die negatieve mantra niet in iets positiefs: ‘ik kan alles een positieve draai geven’.

Waarom ik het wel kan

Je hoort dat mensen best wel vaak zichzelf overtuigen van het feit dat ze iets niet kunnen. Maar geef nou eens reden waarom je het wel zou kunnen. Dat verandert je perspectief en zal de motivational power laten stromen! 

Dit is wat ik verdien 

Als je soms wel eens het gevoel hebt dat je moeite doet, maar dat je eigenlijk niet meer weet waarom het de moeite waard is, dan zou je eens kunnen beargumenteren tegen jezelf waarom je het einddoel / product van je inspanningen verdient. 

Er zullen altijd uitdagingen zijn 

Dingen die de moeite waard zijn, zullen in de regel niet direct als vanzelf gaan. Alles waar vaardigheden voor nodig zijn, moet je door oefenen en testen je eigen maken. Dat is onderdeel van de charme van een nieuwe vaardigheid leren. Vroeger leerden we lopen en praten….

Er is nooit een perfect moment 

Als je tijd vrij kunt maken voor een project waar je mee wilt starten, dan is er eigenlijk geen excuus om het niet te doen, behalve wanneer je totaal niet achter een project staat en er geen belangrijk doel mee gemoeid is. In de meeste gevallen kun je bij een project waar je gepassioneerd over bent, direct aan de slag gaan. 

Falen bestaat niet, want je leert er altijd iets van 

Als je een beetje faalangstig bent, weet dan dat er niets mis is met falen, of te wel, falen bestaat doorgaans niet. Het concept van falen is maar heel zelden echt aan de orde. Grofweg kun je zeggen dat met projecten in de wereld van design en de kunsten het (veelvuldig) falen een reeks van leermomenten behelst. Daarna is het mogelijk om deze fouten te vermijden. Ook kan iets dat eerst als fout werd gezien, later uitmonden in een ontdekking, innovatie of variatie. Het idee van falen is in veel gevallen slechts een sociaal construct waar we ons doorgaans niet zoveel van aan hoeven te trekken. 

Doe het vandaag 

Wacht niet tot morgen om iets te doen waar je hart ligt, doe het vandaag. 

Ik heb voor hetere vuren gestaan 

Denk zo snel dat je iets niet kan. Meestal heb je wel voor hetere vuren gestaan. Vertrouw dus op je vaardigheden en improvisatie vermogen. En zeg nu eigenlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je de bovenstaande overwegingen & tips mee neemt, dan zul je een set aan nieuwe gedachten kunnen vormen die je inspireren en motiveren. 

 

Deel deze blog

Gerelateerde berichten

Wat is een moodboard en welke functie heeft het?

Wanneer je iets gaat ontwerpen, bijvoorbeeld een interieur of een product, dan is het leuk om een moodboard te maken. Op deze manier kun je je...

Lees meer

Wat is wabi-sabi?

Wabi-sabi is een Japanse filosofie en esthetische benadering die de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en eenvoud omarmt. Het concept gaat...

Lees meer

Leer de zentuin begrijpen

  Zen is een filosofie en spirituele praktijk die is ontstaan in China en later is verspreid naar Japan en andere delen van de wereld. Een van de...

Lees meer

Over ons

Ideeën nodig voor je interieur? Lees dan snel onze ideabooks.

Contactgegevens

Via info @ kijkopdesign.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden