Wat is een moodboard en welke functie heeft het?

Wanneer je iets gaat ontwerpen, bijvoorbeeld een interieur of een product, dan is het leuk om een moodboard te maken. Op deze manier kun je je inspiratie kanaliseren en min of meer vastleggen als een collage van beelden. In deze blog nemen we met je door waar een moodboard allemaal geschikt voor is. 

De eenvoud en effectiviteit van een moodboard

Een brainstormsessie kan een hele onderneming zijn. In principe gaat het er bij  brainstormen om dat je open staat voor creatieve ingevingen die erop gericht zijn een probleem op te lossen of iets te creëren, of een combinatie van deze twee doelen. Een grafische ondersteuning van je ingevingen is dan heel handig, zoals het schrijven voor het structureren van het denken ook heel handig is. Zeker wanneer de gedachten complex worden, sterker nog, door het schrift te gebruiken worden de gedachten complexer, scherper, et cetera. Een grafische equivalent van het schrift is een moodboard. Dit bord wordt gebruik om ontwerpprojecten op te starten, bijvoorbeeld door een gevoel uit te drukken, of inspirerende quotes op te noteren of te plakken, bijvoorbeeld omdat je jezelf elke dag wilt herinneren aan bepaalde principes of voor motivatie doelen. 

Een moodboard is een ijkpunt 

Het is goed om te brainstormen, maar nog beter is het om dit te doen binnen een concept. Zeg maar het gevoel of plan dat je ongeveer hebt met een project. Je weet vaak wel waar je heen zou willen met je interieur. Dit laatste is bijzonder belangrijk in sommige gevallen, omdat je toch al snel alle kanten kunt opwaaien met je associaties en ideeën. Een moodboard biedt je de nodige grond onder de voeten. Zo weet je waar je staat met je ideeën en concept. Je kunt steeds in latere fasen van het project terugkeren naar je moodboard voor inspiratie. 

Een handig werkmodel voor het creatieve proces is het maken van 3 boards om je ideeën grafisch weer te geven: 

  • Fase 1: moodboard, het gevoel en charisma van je design
  • Fase 2: ontwerpboard, je gaat van het gevoel naar een globale uitwerking van je ontwerp 
  • Fase 3:  stijlboard, het design ga je meer gedetailleerd uitwerken

We hebben het hierboven over 3 fasen in het creatieve proces. Het voordeel van deze drie borden is dat je heel gemakkelijk een gedetailleerd ontwerp kunt uitwerken, maar ook zo weer terug kan keren naar de vorige fases voor inspiratie. Vaak worden er meerdere uitwerkingen gemaakt op basis van het moodboard, dit wordt ook wel conceptboard genoemd. We raden je aan om gewoon lekker te beginnen. Kies alle bronnen die je wilt. Je hoeft overigens geen analoog moodboard te maken. Er zijn tegenwoordig talloze online mogelijkheden. 

Een definitief design

Wanneer je de tijd neemt om een design te ontwikkelen met behulp van een moodboard, dan kun je van je interieur (of wat je dan ook maar aan het ontwerpen was) echt een kunstwerk maken. Alles aan dit interieur straalt een zekere verfijndheid uit. Let in de eerste plaats op de eyecatcher: de schitterende, kleurrijke foto. Links en rechts staan de boekenkasten en drukken symmetrie uit. De lamp en de boom flankeren de kast, zij stralen asymmetrie uit terwijl ze ook een bepaalde herhaling laten zien. De interieurarchitect speelt hier duidelijk met de spanning tussen symmetrie en asymmetrie. Let op de wand achter deze scène: een prachtig blauw dat goed matcht met de houten vloer en het oranje in het schilderij. 

Blijf ons volgen en check onze blogs. Bijvoorbeeld als je je afvraag: wat is upcycling? We houden ervan om je te inspireren op het gebied van home, design & living. 

Deel deze blog

Gerelateerde berichten

Wat is wabi-sabi?

Wabi-sabi is een Japanse filosofie en esthetische benadering die de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en eenvoud omarmt. Het concept gaat...

Lees meer

Leer de zentuin begrijpen

  Zen is een filosofie en spirituele praktijk die is ontstaan in China en later is verspreid naar Japan en andere delen van de wereld. Een van de...

Lees meer

Make-over voor je huis nodig?

  Wonen in een half-afgebouwd huis en wanhopig wachten op verandering? Dan zijn er verschillende Nederlandse TV-programma’s waar je...

Lees meer

Over ons

Ideeën nodig voor je interieur? Lees dan snel onze ideabooks.

Contactgegevens

Via info @ kijkopdesign.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden